logo meer bomen planten

Het Ooijbos

Helaas moeten we een teleurstellend bericht met jullie delen. Deze zomer heeft Staatsbosbeheer aangegeven dat de kavel, waarop wij ons Ooijbos konden gaan planten, bij nader ecologisch onderzoek, niet bebost mag worden. Dit omdat de bomen teveel water zouden kunnen onttrekken aan het natuurgebied met bijzondere bloemsoorten ernaast. Voor ons een grote teleurstelling zeker omdat we al erg ver waren met de ontwerpen en de funding.

Wij zijn inmiddels op zoek naar een andere geschikte plek in de regio Nijmegen/Arnhem om ons Zenbos/Ooijbos te realiseren. Maar dit vergt tijd.
Dit plantseizoen: (oktober 2022/maart 2023) zullen we dus zeker geen bomen planten. Alle inspanningen zijn voorlopig gericht op het vinden van een nieuw stuk grond zodat we in het volgend plant seizoen (2023/2024) onze plannen (hetzij in aangepaste vorm) kunnen realiseren.

Heb je gedoneerd voor ons Ooijbos project en wil je liever niet wachten tot een volgend plantseizoen en dit jaar nog bomen planten?
Laat het ons weten! Project den Treek gaat dit plant seizoen planten en is nog op zoek naar donaties. https://meerbomenplanten.nl/DenTreek.html
Jouw donatie gedaan voor ons Ooijbos kan dan overgezet worden naar dat project. Stuur even een e-mail met jouw gegevens plus hoogte donatie naar info@christel-web.nl als je dat wilt.
Let op: alle donaties blijven zonder dit bericht gewoon staan voor het Ooijbos 2.
🙏

Alles is bewust en onbewust met elkaar verbonden. Dit inspireert ons om te starten met de ontwikkeling van een nieuw bos in de omgeving Arnhem/Nijmegen: het Ooijbos. Omdat meer bomen een thuis bieden aan vogels, insecten en kleine zoogdieren. Omdat bomen van alle soorten planten verreweg de meeste CO2 opvangen. En omdat het aanplanten en beleven van een bos mensen kan verbinden. Wij werken samen met Stichting Meer Bomen Planten (ANBI status). Doe je met ons mee?

Actie

Crises stapelen zich op. Van klimaat- tot energiecrisis, van biodiversiteitsverlies tot uitputting van onze grondstoffen. We vragen teveel van de aarde en willen er iets aan doen. Het planten van een bos is het begin van een positieve verandering, waarbij we de mogelijkheid bieden om mensen met elkaar en met een mooie natuurlijke plek te verbinden.

Het Ooijbos 2

Ondanks dat de locatie in de Ooij nu (zomer 2022) niet doorgaat, willen we toch de naam voorlopig behouden. Wellicht vinden we weer een locatie in de Ooij en anders is het een mooie verwijzing naar alle inspanningen rondom deze plek.
Ons Ooijbos wordt een gemengd klimaatbos in de regio Arnhem/Nijmegen. Een multifunctioneel bos dat zich ontwikkelt tot een voldragen bos en ten minste 100 jaar blijft bestaan. Het bos past bij de ecologie van de omgeving. Snelle en langzame groeiers wisselen elkaar af. Er worden meerdere soorten in menging aangeplant om een gevarieerd bos te creëren dat minder kwetsbaar is voor ziekten, plagen en klimaatverandering.

Ontmoetingsplek

Het bos nodigt uit om de natuur te ervaren, rond te dwalen en je eigen plek te vinden. Stil te zitten en weer verder te gaan. Een plek waar je in stilte kunt genieten van het landschap en de weidsheid.

Ontwerp en beheer

Het bos wordt ingericht in samenwerking met Janneke van Bergen, Janneke is ook de vormgever van de Nijmeegse Zentuin en adviseert ons over het beheer, ziet mooie lijnen in het landschap en maakt van onze ambities één verhaal.

Bomen

Aanleg van nieuw bos is een zeer effectieve klimaatmaatregel, omdat bossen een relatief hoge jaarlijkse CO2-vastlegging hebben ten opzichte van ander landgebruik. Bomen zorgen voor verkoeling door schaduw te bieden en door verdamping. Verdamping door bomen zorgt vooral op grotere schaal voor een verlaging in de luchttemperatuur.

Meer informatie op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/Ooijbosnijmegenproject Ooijbos